25 Ιανουαρίου 2013

Μια ζεστό, μια κρύο


16 Ιανουαρίου 2013
«Εκτός μνημονίου» η Ιρλανδία μέχρι το τέλος του 2013
Πηγή : Τα Νέα

«Είμαστε αποφασισμένοι να εγκαταλείψουμε το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ πριν από το τέλος της χρονιάς», σημείωσε ο κ. Κένι, η χώρα του οποίου θα «τρέχει» την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

«Τηρήσαμε όλες -επιμένω, όλες- τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ», τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία «προχωρεί στο δρόμο της ανάκαμψης».

«Η ιρλανδική οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται, οι εξαγωγές μας έφτασαν σε επίπεδα - ρεκόρ και ελέγχουμε τις δημόσιες δαπάνες μας», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Οι διεθνείς επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι την Ιρλανδία, πρόσθεσε.

Βεβαίως, παραδέχθηκε, η οικονομία της χώρας «παραμένει εύθραυστη». «Όμως», πρόσθεσε, «είμαι πεπεισμένος ότι το 2013 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η Ιρλανδία θα εγκαταλείψει αυτό το πρόγραμμα βοήθειας».




18 Ιανουαρίου 2013
Η Πορτογαλία επιστρέφει στις αγορές ... προσεχώς

Στην τελική ευθεία για την επιστροφή της στις αγορές και την έξοδό της από το Μνημόνιο φαίνεται πως βρίσκεται η Πορτογαλία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Μία μέρα μετά την έγκριση από το ΔΝΤ της εκταμίευσης των 838,8 εκατ. ευρώ -μέρος της δόσης των 2,5 δισ. της Τρόικα- ο κ.Κοέλιο μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Tύπου με τον Φρανσουά Ολάντ χθες στο Παρίσι, είπε πως η κυβέρνησή του «επιδιώκει να εκδώσει μακροπρόθεσμο χρέος και προσβλέπει στην αναγκαία στήριξη από τους εταίρους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η πορτογαλική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί το βελτιωμένο κλίμα των αγορών και να επιστρέψει στις αγορές σύντομα. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Λουίς Μάρκες Γκουέντες, δήλωσε πως η κυβέρνηση Κοέλιο έχει εξουσιοδοτήσει την αντίστοιχη Αρχή Διαχείρισης Χρέους να εκδώσει χρεόγραφα.

Αν επιβεβαιωθεί η πρόθεση των πορτογάλων, η Πορτογαλία θα είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ιρλανδία που θα βγει στις αγορές.


22 Ιανουαρίου 2013
Κοινό αίτημα Ιρλανδίας - Πορτογαλίας στο Eurogroup για επιμήκυνση δανείων του ΕΤΧΣ 

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία υπέβαλαν στο χθεσινό συμβούλιο Eurogroup από κονού αίτημα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής μέρους των δανείων που έλαβαν από την Ευρωζώνη, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσής τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι παρουσίασε, μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό του, το αίτημα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν θέματα σχετικά με την επέκταση των ωριμάσεων των δανείων της Πορτογαλίας.

Ο κ. Νούναν είπε ότι μία τέτοια επιμήκυνση θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση στην Ιρλανδία. «Μιλάμε για εξοικονόμηση ποσού κάποιων δις. ευρώ», πρόσθεσε.
Με το πρόγραμμα διάσωσής της, η Ιρλανδία έλαβε την υπόσχεση βοήθειας ύψους 17,7 δις. ευρώ από το ΕΤΧΣ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χορήγησε στην Ιρλανδία επιπλέον 22,5 δις. ευρώ και ο κ. Νούναν δήλωσε ότι θα υποβάλει ξεχωριστό αίτημα για επιμήκυνση των δανείων αυτών στο σημερινό συμβούλιο Ecofin.

Υ.Γ.
Με την συχνότητα που αλλάζουν οι αναλύσεις, οι προβλέψεις και οι απόψεις των αστικών επιτελείων, πραγματικά έχουμε χάσει την μπάλα. Εντωμεταξύ αυτή η Ιρλανδία, δεν ήταν να βγει απο τα μνημόνια μέσα στο 2012 ? Ε ρε δούλεμα που τρώνε οι ιθαγενείς, εντός και εκτός συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.